Ускршњи дани фолклора

Етно манифестација

Пошаљите нам коментар

Црнајка је и ове године, на Ускршњи понедељак, домаћин учесницима традиционалне манифестације Ускршњи дани фолклора. Још од давнина се памти велика заветина која се одржавала сваке године, другог дана Ускрса, када су се окупљали мештани свих села у општини. Међутим, као и у већини места, ова заветина је полако одумирала па је тако и настала идеја о организовању фестивала фолклора, да би се сачувала традиција и обичаји који би подсећали на стара времена.

Овај фестивал одржава се сваке године (од 2001.) на други дан Ускрса.

На досадашњим фестивалима учешће су узели, осим фолклорних група из Тимочке Крајине и групе из Београда, Смедерева, Петровца на Млави, Украјине, Бугарске и Румуније.

Сем песме и игре, на фестивалу се групе такмиче у избору за најукрашеније јаје, у туцању јаја, трчању са јајетом у кашики, као и у старим чобанским играма (“Клис” и “Поарка”), да би се по завршетку фестивала изабрао и најлепши играчки пар.

Награде су у облику пехара са јајетом на врху. (направљени од дрвета)

Осим ревијалног наступа културно уметничких друштава из земље и иностранства манифестација садржи такмичарски део у атрактивним, готово заборављеним пастирским играма (клис, паорка, ношење јајета у кашики).

Циљ ове манифестације је да се што више људи различитих националности дружи, да се упозна и да упознају обичаје, песме и игру једни других, тако да и после фестивала остане пријатељство међу њима.

Време одржавања
Мај

Место одржавања
Црнајка

Share