Uskršnji dani folklora

Etno manifestacija

Pošaljite nam komentar

Crnajka je i ove godine, na Uskršnji ponedeljak, domaćin učesnicima tradicionalne manifestacije Uskršnji dani folklora. Još od davnina se pamti velika zavetina koja se održavala svake godine, drugog dana Uskrsa, kada su se okupljali meštani svih sela u opštini. Međutim, kao i u većini mesta, ova zavetina je polako odumirala pa je tako i nastala ideja o organizovanju festivala folklora, da bi se sačuvala tradicija i običaji koji bi podsećali na stara vremena.

Ovaj festival održava se svake godine (od 2001.) na drugi dan Uskrsa.

Na dosadašnjim festivalima učešće su uzeli, osim folklornih grupa iz Timočke Krajine i grupe iz Beograda, Smedereva, Petrovca na Mlavi, Ukrajine, Bugarske i Rumunije.

Sem pesme i igre, na festivalu se grupe takmiče u izboru za najukrašenije jaje, u tucanju jaja, trčanju sa jajetom u kašiki, kao i u starim čobanskim igrama (“Klis” i “Poarka”), da bi se po završetku festivala izabrao i najlepši igrački par.

Nagrade su u obliku pehara sa jajetom na vrhu. (napravljeni od drveta)

Osim revijalnog nastupa kulturno umetničkih društava iz zemlje i inostranstva manifestacija sadrži takmičarski deo u atraktivnim, gotovo zaboravljenim pastirskim igrama (klis, paorka, nošenje jajeta u kašiki).

Cilj ove manifestacije je da se što više ljudi različitih nacionalnosti druži, da se upozna i da upoznaju običaje, pesme i igru jedni drugih, tako da i posle festivala ostane prijateljstvo među njima.

Vreme održavanja
Maj

Mesto održavanja
Crnajka

Share