Трстеник на Морави

Етно манифестација

Пошаљите нам коментар

Трстеничани Вас позивају на традиционалну манифестацију “Трстеник на Морави“ која се одржава сваке године у августу.

Трстеник је град на води, недалеко од чијег центра протиче Западна Морава. Моравски амбијент прија излетницима, спортистима, рекреативцима, а моравски пејзажи и мостови су вечита инспирација уметницима.

Трка чамаца “мораваца” са мотком је заштитни знак манифестације и јединствена је на Балкану. Изискује не само физичку снагу, већ и умеће управљања чамцем моравским брзацима помоћу мотке. Трка чамаца промовише спортски начин живота и на шаљив начин приказује еколошки потпуно чисто превозно средство.

Омиљени део манифестације је традиционална “чорбијада” – дисциплина љубитеља ове манифестације и за централну Србију такав догађај је права реткост.

Чорбаши и чамџије ће се такмичити у суботу, док ће финална спортска такмичења бити одржана у недељу. На спортским теренима крај Мораве такмичиће се одбојкаши, тенисери, ватерполисти, а на Морави пионири пецароши и пливачи.

Колико Трстеничани воле Мораву говори то што је сваке године све више спортских риболоваца међу дечацима и девојчицама и све више чорбаша.

За особе са инвалидитетом организује се такмичење у пикаду, а за најмлађе “Беби маратон” и “Шарена улица”, док ће за нешто старију школску децу бити приређено “караоке” такмичење.

За викенд посетиоци ће моћи да се провозају фијакером поред Мораве и чамцем до етно-куће у подножју средњевековног насеља Јеринин град, у близини Трстеника.

Место одржавања:
Трстеник

Време одржавања:
Август

Share