Trstenik na Moravi

Etno manifestacija

Pošaljite nam komentar

Trsteničani Vas pozivaju na tradicionalnu manifestaciju “Trstenik na Moravi“ koja se održava svake godine u avgustu.

Trstenik je grad na vodi, nedaleko od čijeg centra protiče Zapadna Morava. Moravski ambijent prija izletnicima, sportistima, rekreativcima, a moravski pejzaži i mostovi su večita inspiracija umetnicima.

Trka čamaca “moravaca” sa motkom je zaštitni znak manifestacije i jedinstvena je na Balkanu. Iziskuje ne samo fizičku snagu, već i umeće upravljanja čamcem moravskim brzacima pomoću motke. Trka čamaca promoviše sportski način života i na šaljiv način prikazuje ekološki potpuno čisto prevozno sredstvo.

Omiljeni deo manifestacije je tradicionalna “čorbijada” – disciplina ljubitelja ove manifestacije i za centralnu Srbiju takav događaj je prava retkost.

Čorbaši i čamdžije će se takmičiti u subotu, dok će finalna sportska takmičenja biti održana u nedelju. Na sportskim terenima kraj Morave takmičiće se odbojkaši, teniseri, vaterpolisti, a na Moravi pioniri pecaroši i plivači.

Koliko Trsteničani vole Moravu govori to što je svake godine sve više sportskih ribolovaca među dečacima i devojčicama i sve više čorbaša.

Za osobe sa invaliditetom organizuje se takmičenje u pikadu, a za najmlađe “Bebi maraton” i “Šarena ulica”, dok će za nešto stariju školsku decu biti priređeno “karaoke” takmičenje.

Za vikend posetioci će moći da se provozaju fijakerom pored Morave i čamcem do etno-kuće u podnožju srednjevekovnog naselja Jerinin grad, u blizini Trstenika.

Mesto održavanja:
Trstenik

Vreme održavanja:
Avgust

Share