Smederevska jesen

Etno manifestacija

Pošaljite nam komentar

Svesni plemenitosti roda koji je poticao iz njihovih vinograda, 1889. godine, smederevski vinogradari su se prvi put podičili svojim grožđem i vinom vrhunskog kvaliteta. Od tada se u slavu grožđa i vina u Smederevu, sa kraćim prekidima, s jeseni organizovala poljoprivredna izložba, te tako 2009. godine Smederevo obeležava 110 godina od prvog Sajma. Valja reći i to da je 1909. godine osnovana Smederevska vinogradarska zadruga tako da je 2009. godine proslavljen još jedan jubilej vredan pažnje – 100 godina od osnivanja Vinogradarske zadruge u Smederevu.

Prva izložba grožđa i vina u Smederevu održana je 1889. godine na gradskom pristaništu. Trajala je nekoliko dana i ceo grad je tada bio na nogama, uz muziku i veselje. Ove izložbe su prekidane samo zbog ratova, a od 1961. godine manifestacija nosi sadašnje ime. U periodu od 1971. do 1988. godine manifestacija nije organizovana, kada ju je obnovio Turistički savez. Cilj organizovanja Smederevske jeseni jeste da se gostima prikažu ovdašnji visokokvalitetni poljoprivredni proizvodi, kao i bogato istorijsko nasleđe iz vremena vladavine despota Đurđa Brankovića.

Manifestacija se otvara svečanim defileom ulicama Smedereva. Topot konja srednjovekovnih vitezova pod punom opremom, najavljuje dolazak kočije poslednjeg srpskog despota Đurđa i despotice Jerine u pratnji dvorskih dama i dvorjana, za kojima slede istorijske ličnosti koje su obeležile Smederevo – Karađorđe, Muharem Dizdar Guša, Branislav Nušić… a završava se našom budućnošću – prolaskom dece smederevskih vrtića u karnevalskoj povorci koja za temu ima baš smederevsko grožđe i voće.

Mesto održavanja:
Smederevo

Vreme održavanja:
Septembar

Sajt

Share