Смедеревска јесен

Етно манифестација

Пошаљите нам коментар

Свесни племенитости рода који је потицао из њихових винограда, 1889. године, смедеревски виноградари су се први пут подичили својим грожђем и вином врхунског квалитета. Од тада се у славу грожђа и вина у Смедереву, са краћим прекидима, с јесени организовала пољопривредна изложба, те тако 2009. године Смедерево обележава 110 година од првог Сајма. Ваља рећи и то да је 1909. године основана Смедеревска виноградарска задруга тако да је 2009. године прослављен још један јубилеј вредан пажње – 100 година од оснивања Виноградарске задруге у Смедереву.

Прва изложба грожђа и вина у Смедереву одржана је 1889. године на градском пристаништу. Трајала је неколико дана и цео град је тада био на ногама, уз музику и весеље. Ове изложбе су прекидане само због ратова, а од 1961. године манифестација носи садашње име. У периоду од 1971. до 1988. године манифестација није организована, када ју је обновио Туристички савез. Циљ организовања Смедеревске јесени јесте да се гостима прикажу овдашњи висококвалитетни пољопривредни производи, као и богато историјско наслеђе из времена владавине деспота Ђурђа Бранковића.

Манифестација се отвара свечаним дефилеом улицама Смедерева. Топот коња средњовековних витезова под пуном опремом, најављује долазак кочије последњег српског деспота Ђурђа и деспотице Јерине у пратњи дворских дама и дворјана, за којима следе историјске личности које су обележиле Смедерево – Карађорђе, Мухарем Диздар Гуша, Бранислав Нушић… а завршава се нашом будућношћу – проласком деце смедеревских вртића у карневалској поворци која за тему има баш смедеревско грожђе и воће.

Место одржавања:
Смедерево

Време одржавања:
Септембар

Сајт

Share