Сиришко прело

Етно манифестација

Пошаљите нам коментар

„Село наше што некад бејаше“, „Наше руке, наша дела“

Сиришко прело је фестивал старих традиционалних јела, рукотворина, изворног играња и певања народне традиције на простору Војводине. Сиришко прело је фестивал изворног стваралаштва, традиционалних наслеђа, а основан је са идејом и задатком да очува и афирмише етнолошке, етномузиколошке, сценске и ликовне вредности. Основна карактеристика фестивала јесте његова етномузиколошка и аутентична културна вредност уз староседелачки и веома разноврсан колонистички и новодосељенички српски етнос који кроз овај фестивал осликавају данашњу реалну културну мапу Војводине у свем свом богатству народно стваралачког духа и умећа.

Бачку авлију украшавају стара запрежна кола са кукурузовином, сламом, бундевама и другим јесењим плодовима. Права ризница боја, ношњи, веза, слика, старог накита, одеће, цвећа , украса овдашњих Срба, Мађара, Русина, Словака, Украјинаца. На трпезама проја, пита, уштипци, штрудле, сланина, кобасице, шунка, колачи разних врста. Распевана младост, игра и песма из свих крајева и свих узраста, где учествују поред млађих и изворне женске и мушке групе.

Фестивал је од свог 4. одржавања додао у свој наслов међународни јер су нам на фестивал долазили гости из разних земаља из окружења и целог света. За 6. фестивал постигнут је договор са МКУД – ом „Непкер“ из Суботице и „Интерфолк“, фестивалом који је у ЦИОФ – овом програму фестивала, о сарадњи, тако да су гости на 6. „Сиришком прелу“ били друштва из Мексика, Грузије, Костарике, Италије, Русије и Шпаније. Сарадња је постигнута да сваке наредне године и сваки наредни фестивал гости њиховог фестивала буду и гости у Сиригу. У два дана фестивалског програма уз госте из иностранства представља се велики број чувара традиције из наше земље. У склопу етно кухиње организује се и такмичење у кувању свињског паприкаша где је присутан велики број екипа како младих тако и старих који се такмиче у припреми јела користећи старе рецепте и старе кулинарске занате.

Место одржавања:
Сириг, Темерин

Време одржавања.
Август

Share