Siriško prelo

Etno manifestacija

Pošaljite nam komentar

„Selo naše što nekad bejaše“, „Naše ruke, naša dela“

Siriško prelo je festival starih tradicionalnih jela, rukotvorina, izvornog igranja i pevanja narodne tradicije na prostoru Vojvodine. Siriško prelo je festival izvornog stvaralaštva, tradicionalnih nasleđa, a osnovan je sa idejom i zadatkom da očuva i afirmiše etnološke, etnomuzikološke, scenske i likovne vrednosti. Osnovna karakteristika festivala jeste njegova etnomuzikološka i autentična kulturna vrednost uz starosedelački i veoma raznovrsan kolonistički i novodoseljenički srpski etnos koji kroz ovaj festival oslikavaju današnju realnu kulturnu mapu Vojvodine u svem svom bogatstvu narodno stvaralačkog duha i umeća.

Bačku avliju ukrašavaju stara zaprežna kola sa kukuruzovinom, slamom, bundevama i drugim jesenjim plodovima. Prava riznica boja, nošnji, veza, slika, starog nakita, odeće, cveća , ukrasa ovdašnjih Srba, Mađara, Rusina, Slovaka, Ukrajinaca. Na trpezama proja, pita, uštipci, štrudle, slanina, kobasice, šunka, kolači raznih vrsta. Raspevana mladost, igra i pesma iz svih krajeva i svih uzrasta, gde učestvuju pored mlađih i izvorne ženske i muške grupe.

Festival je od svog 4. održavanja dodao u svoj naslov međunarodni jer su nam na festival dolazili gosti iz raznih zemalja iz okruženja i celog sveta. Za 6. festival postignut je dogovor sa MKUD – om „Nepker“ iz Subotice i „Interfolk“, festivalom koji je u CIOF – ovom programu festivala, o saradnji, tako da su gosti na 6. „Siriškom prelu“ bili društva iz Meksika, Gruzije, Kostarike, Italije, Rusije i Španije. Saradnja je postignuta da svake naredne godine i svaki naredni festival gosti njihovog festivala budu i gosti u Sirigu. U dva dana festivalskog programa uz goste iz inostranstva predstavlja se veliki broj čuvara tradicije iz naše zemlje. U sklopu etno kuhinje organizuje se i takmičenje u kuvanju svinjskog paprikaša gde je prisutan veliki broj ekipa kako mladih tako i starih koji se takmiče u pripremi jela koristeći stare recepte i stare kulinarske zanate.

Mesto održavanja:
Sirig, Temerin

Vreme održavanja.
Avgust

Share