Saborovanje u Grockoj

Etno manifestacija

Pošaljite nam komentar

Na 30 kilometara od Beograda, na obali Dunava, u Grockoj, održava se Saborovanje izvornog narodnog pevanja. Saborovanje je manifestacija koju je pokrenulo Turističko društvo Grocke u okviru Dana evropske baštine, projekta kome se 2002. godine priključila i Srbija. Želja je bila da se predstavi izvorno narodno pevanje kao deo srpske baštine, ali i da se okupe zaljubljenici ovog žanra sa prostora Balkana.

Kako kažu organizatori, na njihovo iznenađenje, već posle prvog saborovanja, mnogo mladih se prijavilo za etno-pevačku radionicu, koja je organizovana u Centru za kulturu Grocka. Kažu da mladi hoće da saznaju više o etno pevanju i tradicionalnom narodnom pevanju u pojedinim krajevima Srbije. To je put da se kroz muziku sazna više o zemlji, bogatstvu folklora i kulturnim osobenostima, a u cilju očuvanja tradicije.

Na ovoj manifestaciji, pored poznatih gostiju, učestvuje i više pevačkih grupa iz Beograda i okoline, a biće organizovan i etno bazar kao i edukativne radionice o folkloru u novom milenijumu.

U Centru za kulturu Grocka, kući iz 18. veka, koja je pravi muzej na otvorenom, u tkačkoj radionici se rade suveniri Beograda, uglavnom osavremenjeni upotrebni predmeti. Mnoge žene su tu naučile da tkaju, ali i da pletu, vezu, heklaju, a među posetiocima, posebno mlađim, bilo je i onih koji su došli da vide kako izgledaju neke zanatske sprave.

Obilazak Grocke je deo turističke ponude Beograda, jer ovaj voćarsko-vinogradarski kraj na obali Dunava ima mnogo kulturno-istorijskih zanimljivosti, koje turisti ne treba da propuste. Tu se nalazi arheološki lokalitet Vinča, prva praistorijska metropola na starom kontinentu. Za srednje Podunavlje, Vinča je isto što i Troja za Bliski istok ili Knosos za Grčku, a za nauku dokaz da je tu nastao prvi evropski grad, koji je postojao sedam hiljada godina.

Mesto održavanja:
Grocka

Vreme održavanja:
Jul

Share