Саборовање у Гроцкој

Етно манифестација

Пошаљите нам коментар

На 30 километара од Београда, на обали Дунава, у Гроцкој, одржава се Саборовање изворног народног певања. Саборовање је манифестација коју је покренуло Туристичко друштво Гроцке у оквиру Дана европске баштине, пројекта коме се 2002. године прикључила и Србија. Жеља је била да се представи изворно народно певање као део српске баштине, али и да се окупе заљубљеници овог жанра са простора Балкана.

Како кажу организатори, на њихово изненађење, већ после првог саборовања, много младих се пријавило за етно-певачку радионицу, која је организована у Центру за културу Гроцка. Кажу да млади хоће да сазнају више о етно певању и традиционалном народном певању у појединим крајевима Србије. То је пут да се кроз музику сазна више о земљи, богатству фолклора и културним особеностима, а у циљу очувања традиције.

На овој манифестацији, поред познатих гостију, учествује и више певачких група из Београда и околине, а биће организован и етно базар као и едукативне радионице о фолклору у новом миленијуму.

У Центру за културу Гроцка, кући из 18. века, која је прави музеј на отвореном, у ткачкој радионици се раде сувенири Београда, углавном осавремењени употребни предмети. Многе жене су ту научиле да ткају, али и да плету, везу, хеклају, а међу посетиоцима, посебно млађим, било је и оних који су дошли да виде како изгледају неке занатске справе.

Обилазак Гроцке је део туристичке понуде Београда, јер овај воћарско-виноградарски крај на обали Дунава има много културно-историјских занимљивости, које туристи не треба да пропусте. Ту се налази археолошки локалитет Винча, прва праисторијска метропола на старом континенту. За средње Подунавље, Винча је исто што и Троја за Блиски исток или Кносос за Грчку, а за науку доказ да је ту настао први европски град, који је постојао седам хиљада година.

Место одржавања:
Гроцка

Време одржавања:
Јул

Share