Sabor Sveta Ognjena Marija Petruška

Etno manifestacija

Pošaljite nam komentar

Sabor datira još iz davnih vremena, može se reći još iz srednjeg veka, a manifestacija u ovom obliku je nastavila da se održava da se ne bi sve to zaboravilo i da bi se očuvala tradicija.

Na dan Sv. Ognjene Marije(30.jula) narod se okuplja oko crkve. Ujutru se služi služba Bogu, a u toku dana održavao se Sabor. Ljudi se okupljaju na jednoj poljani ispod crkve i tu se sedelo, pevalo i igralo. Devojke, momci, deca i staro i mlado oblačili su se u najlepše odelo (običaj je bio da se za taj dan uvek obuče nešto novo), što bi se u narodu reklo da se `prenovi`. Ovaj Sabor se održavao svake godine sve do 90-ih godina prošlog veka. Od 1993. god je sve manje i manje posećivan i prestao je da se održava.

Veća poseta saboru zabeležena je od 2007. kada su na sabor počeli da dolaze članovi KUD-ova iz Boljevca, Ćuprije, Jagodine, Svilajnca, Kragujevca …2008.god pridružili su im se i Rača Kragujevačka i Despotovac.

Ove godine očekuje se veliki broj gostiju. Pored vec pomenutih najavljen je i dolazak gostiju iz Niške Banje, Aleksinca, Trstenika.

Mesto održavanja:
selo Zabrega, Paraćin

Vreme održavanja:
Jul

Share