Сабор Света Огњена Марија Петрушка

Етно манифестација

Пошаљите нам коментар

Сабор датира још из давних времена, може се рећи још из средњег века, а манифестација у овом облику је наставила да се одржава да се не би све то заборавило и да би се очувала традиција.

На дан Св. Огњене Марије(30.јула) народ се окупља око цркве. Ујутру се служи служба Богу, а у току дана одржавао се Сабор. Људи се окупљају на једној пољани испод цркве и ту се седело, певало и играло. Девојке, момци, деца и старо и младо облачили су се у најлепше одело (обичај је био да се за тај дан увек обуче нешто ново), што би се у народу рекло да се `пренови`. Овај Сабор се одржавао сваке године све до 90-их година прошлог века. Од 1993. год је све мање и мање посећиван и престао је да се одржава.

Већа посета сабору забележена је од 2007. када су на сабор почели да долазе чланови КУД-ова из Бољевца, Ћуприје, Јагодине, Свилајнца, Крагујевца …2008.год придружили су им се и Рача Крагујевачка и Деспотовац.

Ове године очекује се велики број гостију. Поред вец поменутих најављен је и долазак гостију из Нишке Бање, Алексинца, Трстеника.

Место одржавања:
село Забрега, Параћин

Време одржавања:
Јул

Share