Sa izvora bistre vode

Etno manifestacija

Pošaljite nam komentar

Manifestacija „Sa izvora bistre vode“, osmišljena da promoviše prirodne lepote, običaje i narodno stvaralaštvo stiškog i homoljskog kraja, pod pokroviteljstvom opštine Malo Crniće i u organizaciji Udruženja građana „Točak“ kao i Centra za kulturu na izletištu Točak na tromeđi Kule, Kobilja i Aljudova, održava se svake godine u Julu. Ova manifestacija tokom dva dana trajanja okuplja nekoliko hiljada žitelja malocrnićke opštine. Kao da je juče bilo, kada je grupa entuzijasta, zaljubljenika u prirodu, odlučila da ovo, tada nepristupačno mesto, učini dostupnim većem broju građana, i evo danas imamo jedno predivno izletište koje svakog vikenda, praznika, pa čak i radnim danima posećuje veliki broj građana ove opštine i drugih krajeva. Udruženje građana „Točak“ formirali su žitelji tri sela, Kule, Kobilja i Aljudova, jer se izvor nalazi na tromeđi ova tri naselja, danas broji preko 160 članova iz skoro svih mesta u opštini, a tu su i članovi iz opština Veliko Gradište, Kučevo i Petrovac.

U revijalnom delu programa na letnjoj pozornici nastupaju folklorni ansambli iz Kobilja, Golupca, Suvog Dola, Smoljinca, Aleksandrovca i Toponice a priređeno je takmičenje za najboljeg mladog instrumentalistu. Veliko interesovanje vlada i za takmičenje za najlepšu vodonošu na kome je učestvuje više desetina devojaka.

U narednom periodu pažnja će biti usmerena ka organizaciji još interesantnijih sadržaja uz pomoć donatora i proširenje udruženja na druga naselja.

Po predanju ovdašnjih ljudi, pitka, lekovita voda iz tri sastavljena izvora na ovom izletištu isceljuje i leči bolesti očiju i bubrega.

Drugog dana smotra se nastavlja degustacijom starih jela spravljenih u kuhinjama članica udruženja „Stamničanka“ iz Stamnice, „Zdenac“ iz Trnjana, „Sestra Jelica“ iz Malog Crnića i aktiva žena „Kobilje“ iz Kobilja. U dvočasovnom programu nastupaju kulturno umetnička društva, a pažnju posetilaca privlači i sportsko nadmetanje u starim disciplinama: nadvlačenju konopca, bacanju kamena sa ramena i skoku u dalj iz mesta.

Mesto održavanja:
Malo crniće

Vreme održavanja:
Jul

Share