Са извора бистре воде

Етно манифестација

Пошаљите нам коментар

Манифестација „Са извора бистре воде“, осмишљена да промовише природне лепоте, обичаје и народно стваралаштво стишког и хомољског краја, под покровитељством општине Мало Црниће и у организацији Удружења грађана „Точак“ као и Центра за културу на излетишту Точак на тромеђи Куле, Кобиља и Аљудова, одржава се сваке године у Јулу. Ова манифестација током два дана трајања окупља неколико хиљада житеља малоцрнићке општине. Као да је јуче било, када је група ентузијаста, заљубљеника у природу, одлучила да ово, тада неприступачно место, учини доступним већем броју грађана, и ево данас имамо једно предивно излетиште које сваког викенда, празника, па чак и радним данима посећује велики број грађана ове општине и других крајева. Удружење грађана „Точак“ формирали су житељи три села, Куле, Кобиља и Аљудова, јер се извор налази на тромеђи ова три насеља, данас броји преко 160 чланова из скоро свих места у општини, а ту су и чланови из општина Велико Градиште, Кучево и Петровац.

У ревијалном делу програма на летњој позорници наступају фолклорни ансамбли из Кобиља, Голупца, Сувог Дола, Смољинца, Александровца и Топонице а приређено је такмичење за најбољег младог инструменталисту. Велико интересовање влада и за такмичење за најлепшу водоношу на коме је учествује више десетина девојака.

У наредном периоду пажња ће бити усмерена ка организацији још интересантнијих садржаја уз помоћ донатора и проширење удружења на друга насеља.

По предању овдашњих људи, питка, лековита вода из три састављена извора на овом излетишту исцељује и лечи болести очију и бубрега.

Другог дана смотра се наставља дегустацијом старих јела справљених у кухињама чланица удружења „Стамничанка“ из Стамнице, „Зденац“ из Трњана, „Сестра Јелица“ из Малог Црнића и актива жена „Кобиље“ из Кобиља. У двочасовном програму наступају културно уметничка друштва, а пажњу посетилаца привлачи и спортско надметање у старим дисциплинама: надвлачењу конопца, бацању камена са рамена и скоку у даљ из места.

Место одржавања:
Мало црниће

Време одржавања:
Јул

Share