Пударски дани

Етно манифестација

Пошаљите нам коментар

У Сланкаменачким виноградима у близини Инђије одржавају се “Пударски дани”, који настоје да спасу од заборава давнашњи начин гајења винове лозе. Задатак пудара, чувара винограда, био је да сачувају род од птица грабљивица и лопова. Током приредбе која траје недељу дана одржавају се спортска такмичења, а наредног викенда бираће се најбоље лањско вино и ракија, као и најбољи кувари рибље чорбе. Програм је почео гађањем глинених голубова и надметањем ловаца, а за крај је организован пударски ватромет. Сланкаменачки виногради настали су као привремено насеље виноградара.
Очувана традиција и култура Словака, специфична гастрономија, домаћа вина из сланкаменачких винограда и љубазност домаћина представљају нешто што не треба пропустити. Мештани Сланкаменачких Винограда и данас носе традиционалну ношњу, занимљиву и препознатљиву по свом богатству боја и ручном везу.
Осим ношње, интересантни су и разни предмети из свакодневног живота Словака, који се могу видети у посебној просторији иза сеоске цркве, намењеној презентацији словачке културе и традиције.
Манифестација под називом „Пударски дани“, која се одржава сваког августа и која окупља велики број Словака, али и других посетилаца, прилика је за све заинтересоване да боље упознају специфичну културу овог народа.

Место одржавања:
Сланкаменачки виногради, Инђија

Време одржавања:
Август

Share