Pudarski dani

Etno manifestacija

Pošaljite nam komentar

U Slankamenačkim vinogradima u blizini Inđije održavaju se “Pudarski dani”, koji nastoje da spasu od zaborava davnašnji način gajenja vinove loze. Zadatak pudara, čuvara vinograda, bio je da sačuvaju rod od ptica grabljivica i lopova. Tokom priredbe koja traje nedelju dana održavaju se sportska takmičenja, a narednog vikenda biraće se najbolje lanjsko vino i rakija, kao i najbolji kuvari riblje čorbe. Program je počeo gađanjem glinenih golubova i nadmetanjem lovaca, a za kraj je organizovan pudarski vatromet. Slankamenački vinogradi nastali su kao privremeno naselje vinogradara.
Očuvana tradicija i kultura Slovaka, specifična gastronomija, domaća vina iz slankamenačkih vinograda i ljubaznost domaćina predstavljaju nešto što ne treba propustiti. Meštani Slankamenačkih Vinograda i danas nose tradicionalnu nošnju, zanimljivu i prepoznatljivu po svom bogatstvu boja i ručnom vezu.
Osim nošnje, interesantni su i razni predmeti iz svakodnevnog života Slovaka, koji se mogu videti u posebnoj prostoriji iza seoske crkve, namenjenoj prezentaciji slovačke kulture i tradicije.
Manifestacija pod nazivom „Pudarski dani“, koja se održava svakog avgusta i koja okuplja veliki broj Slovaka, ali i drugih posetilaca, prilika je za sve zainteresovane da bolje upoznaju specifičnu kulturu ovog naroda.

Mesto održavanja:
Slankamenački vinogradi, Inđija

Vreme održavanja:
Avgust

Share