Koviljska rakijada – Parastos dudu

Etno manifestacija

Pošaljite nam komentar

Manifestacija “Koviljska rakijada – Parastos dudu” održaće se, po 17. put, u nedelju, 10. juna, u centru Kovilja. U prvom planu je rakija od duda, poznata kao “dudara” ili “dudovača” – rakija izuzetnog mirisa i ukusa, karakteristična za vojvođansko podneblje. Organizacija ove manifestacije je pokušaj entuzijasta i ljubitelja ove sasvim posebne rakije da se ona spase od polaganog nestajanja.
Rakijada će svečano biti otvorena u nedelju u 12 sati kada će biti založen kazan sa rakijom koja će se peći na prostoru u blizini Čarde kod manastira Kovilj i koja će biti podeljena posetiocima. Osim rakije na ovoj manifestaciji promovisaće se i drugi brendovi Kovilja, kao što su proizvodi od mangulice, riblja čorba, štrudle i drugi gastronomski specijaliteti. Tradicionalno proglašenje pobednika, odnosno izbor najbolje rakije i najboljeg kuvara riblje čorbe zakazano je za 17 sati. Organizatori su priredili i bogat muzički program koji je planiran da traje do kasno u noć.
Vojvodina je nekad bila puna dudova od kojih je do danas ostalo samo nekoliko starih više od 200 godina i obima od četiri metara. Oni su zakonom zaštićeni kao spomenici prirode. “Parastos dudu” je samo povod za posetu ovom interesantnom mestu, a možete posetiti i ostale znamenitosti zbog kojih je Kovilj izabran za jedno od najspremnijih sela za turističku promociju u okviru projekta “Bogatstvo različitosti”.

Nevena Ranisavljević

Mesto održavanja:
Kovilj

Vreme održavanja:
Jun
Sajt

Share