Ковиљска ракијада – Парастос дуду

Етно манифестација

Пошаљите нам коментар

Манифестација “Ковиљска ракијада – Парастос дуду” одржаће се, по 17. пут, у недељу, 10. јуна, у центру Ковиља. У првом плану је ракија од дуда, позната као “дудара” или “дудовача” – ракија изузетног мириса и укуса, карактеристична за војвођанско поднебље. Организација ове манифестације је покушај ентузијаста и љубитеља ове сасвим посебне ракије да се она спасе од полаганог нестајања.
Ракијада ће свечано бити отворена у недељу у 12 сати када ће бити заложен казан са ракијом која ће се пећи на простору у близини Чарде код манастира Ковиљ и која ће бити подељена посетиоцима. Осим ракије на овој манифестацији промовисаће се и други брендови Ковиља, као што су производи од мангулице, рибља чорба, штрудле и други гастрономски специјалитети. Традиционално проглашење победника, односно избор најбоље ракије и најбољег кувара рибље чорбе заказано је за 17 сати. Организатори су приредили и богат музички програм који је планиран да траје до касно у ноћ.
Војводина је некад била пуна дудова од којих је до данас остало само неколико старих више од 200 година и обима од четири метара. Они су законом заштићени као споменици природе. “Парастос дуду” је само повод за посету овом интересантном месту, а можете посетити и остале знаменитости због којих је Ковиљ изабран за једно од најспремнијих села за туристичку промоцију у оквиру пројекта “Богатство различитости”.

Невена Ранисављевић

Место одржавања:
Ковиљ

Време одржавања:
Jун
Сајт

Share