Bekov

Etno restoran

Pošaljite nam komentar

Jedi i pij koliko možeš, plati – ako hoćeš…

PIROT – Kafana „Bekov“ u selu Smilovci kraj Dimitrovgrada ne prestaje da iznenađuje putnike namernike.
To je kafana bez cenovnika, bez frižidera i savremenih „skalamerija“, kafana u kojoj se plaća isključivo po sopstvenoj proceni. Platio račun ili ne, gazda kafane Petar Bekov, će svakog gosta ispratiti rečima „Hvala dođite nam opet“(!?).
Na ideju da otvori originalni etno restoran bez cenovnika, vlasnik Petar Bekov, inače po zanimanju varilac, dosetio se kada je posle 32 godine teškog rada ostao bez posla u jednoj od vranjskih fabrika.
Bekov i dodaje: – Volim ljude i dobro društvo. Tako sam i došao na ideju da sve bude bez cenovnika, pa koliko ko plati. Niti ću ja biti bogatiji niti oni siromašniji.

Za poslednje dve godine kroz njegovu kafanu prošlo je mnogo putnika iz cele zemlje, a bilo je gostiju i iz Austrije, Holandije, Nemačke, Meksika…. Svi sa nevericom prihvataju da cenovnika nema i često plate i mnogo više nego što su pojeli i popili. Uz starine, preslice, tronošce, grnčariju i narodne nošnje enterijer kafane krase i slike Josipa Broza, trobojka sa petokrakom, štafeta za Maršala….

Bekov kaže da u njegovoj kući nema mesta za političke govore i razgovore, ali je ostao jugonostalgičar. Žali za prohujalim vremenima velike Jugoslavije, kada je mogao da ide gde je hteo, a sada ne može ni do Dimitrovgrada. Sada nastavlja sa uređenjem kuće i na spratu priprema muzej. Kaže da nije naišao na razumevanje lokalnih vlasti, ali se nada pomoći, kako bi oživeli opusteli kraj oko Smilovca.

Kafana bez cenovnika je za sada prepuna gostiju…

Adresa:
Selo Smilovci, 18320 Dimitrovgrad

Share

Kraktko uputstvoKlikom na crveni marker i odabirom opcije putokazi, možete odabrati polaznu tačku od koje želite da vam se iscrta ruta puta do navedene lokacije. Možete detaljno pogledati svaki deo rute, pa čak i dodati prolazne lokacije povlačenjem linije rute na željeno mesto