Хомољски мотиви

Етно манифестација

Пошаљите нам коментар

“Хомољски мотиви” су свакако најпознатија туристичко-културна манифестација у општини Кучево, која је одавно добила регионални значај. Ова јединствена смотра изворног народног стваралаштва источне Србије се непрекидно одржава још од 1968. године и представља једну од најстаријих манифестација ове врсте у Србији. По угледу на ‘’Хомољске мотиве’’ у Србији су касније ницали многобројни сабори и смотре, али је Смотра у Кучеву задржала примат и по квалитету и по броју учесника. Значај и квалитет манифестације доказују и добијена престижна признања – ’’Вукова награда’’ и ’’Туристички цвет Србије’’. То је смотра традиције, обичаја и културе, која се на овим просторима вековима чува и негује.

‘’Хомољски мотиви’’ представљају манифестацију која је од пресудног значаја за развој културно-манифестационог туризма у општини Кучево. Осим забавно-трговачког карактера, који по свему подсећа на традиционална народна окупљања протеклих времена, ова манифестација на којој наступа близу 1000 учесника, има и веома осмишљен садржај. Она обухвата извођење народних песама и игара, изложбу радова домаће радиности, такмичење у спремању народних јела хомољског краја, избор најлепше чобанице, изложбу пољопривредних производа, наступе познатих естрадних уметника… На овој манифестацији се могу видети изванредни облици народне музичке традиције: ведре и темпераментне влашке игре, али и мирне и распеване мелодије, ритуалне игре и песме везане за практичан живот и свакодневне потребе, посебно обликовани народни инструменти и ансамбли и све то скупа уткано је у народне обичаје, ношњу, амбијент… ‘’Хомољски мотиви’’ су сачували од заборава древне народне игре као што су Шокрц, Стара Влајна, Препишор, песме : ,,Зелен ора пао на орање’’, ,,Играли се коњи врани’’, ,,Ај Марија лападуре’’, Фећица, фећица, Фоје верђе, ,,Оф љана мја’’ и грлено певање хомољских пастирица, древне инструменте као што су бушин, дудурејш, гајде, дромбоље…’’Хомољски мотиви’’ су сачували од заборава и предивне народне ношње дугиних боја: зобун, шокупе, тканице, чарапе, сукње, шукуре, кецеље, прслуке, мараме и огромне хомољске шубаре.

Централни део манифестације одржава се предпоследњег дана (увек у суботу) и он обухвата:

– продајну изложбу хомољског сира и меда,
– базар старих заната,
– демонстрацију старог начина испирања злата на Пеку,
– ‘’Златне руке’’ – такмичење у припремању старих народних јела и изложба народног рукотвора,
– дефиле свих учесника Смотре главном улицом Кучева,
– такмичење културно-уметничких друштава у песми и игри,
– избор најлепше пастирице.

На крају програма девојке обучене у ношње предака са разнобојним пољским цвећем у руци и срдачним осмехом на лицу одпоздрављају присутне исказујући традиционално гостопримство овог краја. Једна од њих понеће ленту најлепше пастирице источне Србије.

Поред званичног програма, гости су у могућности да уживају и на великом народном вашару који се тада одржава. Рачуна се да, за недељу дана, колико траје ова манифестација, целу приредбу посети око 40.000 хиљада људи.

Током читаве манифестације одржавају се изложбе, концерти, и други пригодни садржаји. Последњи дан манифестације резервисан је за смотру дечјег изворног народног стваралаштва.

“Хомољски мотиви” се одржавају сваке године, трају током целе последње седмице у месецу мају, при чему је субота централни дан манифестације.

Место одржавања:
Кучево

Време одржавања.
Август

Share