Hajduk Veljkovi dani

Etno manifestacija

Pošaljite nam komentar

Hajduk Veljkovi dani održavaju se u drugoj polovini jula, u Lenovcu (15km od Zaječara), i traju dva dana.

Ovo je svojevrsna kulturno-sportska i turistička manifestacija, koja ima za cilj da održi sećanje na legendarnog srpskog junaka – Hajduk Veljka Petrovića kako ga istoričari porede – srpskog Ahila, i da podstiče, neguje i održi izvornu kulturu, da očuva sportsku tradiciju (narodni višeboj) i da privuče što veći broj turista u Lenovac, selo ispod planine Tupižnice (rodno mesto Hajduk veljka Petrovića).

Manifestacija pored sportskih susreta u narodnom vešeboju obuhvata: izložbe domaće radinosti, promocije knjiga o Hajduk Veljku, izbor „Hajdučkog harambaše“ i „Hajdučke lepotice“ i bogat kulturno-umetnički program. Manifestacija se održava 36 godina, a broji preko 100 učesnika.

„Hajduk Veljkove Dane“ u selu Lenovac pored mladića iz tog kraja posećuju i vrsni sportisti, kao i pripadnici specijalnih jedinica vojske i policije koji uzimaju učešća u takmičenju za Hajdučkog Harambašu dok neki samo dolaze i prate takmičenje procenjujući da li su dovoljno dobri da se možda sledeće godine bolje pripreme i onda uzmu učešće u jedinstvenom takmičenju na svetu, spoju sposobnosti, snage i uma.

Narod koji posećuje ovu manifestaciju ima običaj u šali da kaže „Evo sad će i deda Veljko“, čisto da bi dočarali koliko je u selu u vreme održavanja manifestacije sve u duhu starog Srpskog vremena. hajduk

Mesto održavanja:
Zaječar

Vreme održavanja:
Jul

Share