Хајдук Вељкови дани

Етно манифестација

Пошаљите нам коментар

Хајдук Вељкови дани одржавају се у другој половини јула, у Леновцу (15км од Зајечара), и трају два дана.

Ово је својеврсна културно-спортска и туристичка манифестација, која има за циљ да одржи сећање на легендарног српског јунака – Хајдук Вељка Петровића како га историчари пореде – српског Ахила, и да подстиче, негује и одржи изворну културу, да очува спортску традицију (народни вишебој) и да привуче што већи број туриста у Леновац, село испод планине Тупижнице (родно место Хајдук вељка Петровића).

Манифестација поред спортских сусрета у народном вешебоју обухвата: изложбе домаће радиности, промоције књига о Хајдук Вељку, избор „Хајдучког харамбаше“ и „Хајдучке лепотице“ и богат културно-уметнички програм. Манифестација се одржава 36 година, а броји преко 100 учесника.

„Хајдук Вељкове Дане“ у селу Леновац поред младића из тог краја посећују и врсни спортисти, као и припадници специјалних јединица војске и полиције који узимају учешћа у такмичењу за Хајдучког Харамбашу док неки само долазе и прате такмичење процењујући да ли су довољно добри да се можда следеће године боље припреме и онда узму учешће у јединственом такмичењу на свету, споју способности, снаге и ума.

Народ који посећује ову манифестацију има обичај у шали да каже „Ево сад ће и деда Вељко“, чисто да би дочарали колико је у селу у време одржавања манифестације све у духу старог Српског времена. hajduk

Место одржавања:
Зајечар

Време одржавања:
Јул

Share