Хајдучки састанак

Етно манифестација

Пошаљите нам коментар

Манифестација обичаја, традиције и културе “Хајдучко јатачки дани”, одржава се у Лајковцу покрај Колубаре, недалеко од Јолића воденице.
Традиционални ,,Хајдучки састанак’’ одржава се на Ртњу, а састанку присуствују савремени хајдуци  и јатаци из Лајковца, Жављака, Подгорице, из Шапца је стигло Задужбинарско друштво ,,Први српски устанак Мишар’’. У амбијенту туристичког комплекса Милениум на Ртњу, тога дана носи се народна ношња, са хајдучким симболима и оружјем из XИX века, а на трпези се налазе традиционална српска јела која су за ову прилику припремиле жене из Бољевца.
Завршна церемонија ,,Хајдучког састанка’’ одржава се у Подгори код Жабљака под Дурмитором, где се  Лајковачки хајдуци дочекују са почасним плотуном испаљеним из трешњевог топа. Дурмиторским обронцима одлезају звуци гусала, стихови савремених црногорских песника и традиционалне здравице представника дробњачког племена. Овај програм је посвећен хајдучком барјактару Лиму Срдановићу, заменику харамбаше Баја Пивљанина, који је погинуо у боју против Турака на Јаворку.

Место одржавања:
Лајковац

Време одржавања:
Април

Share