Hajdučki sastanak

Etno manifestacija

Pošaljite nam komentar

Manifestacija običaja, tradicije i kulture “Hajdučko jatački dani”, održava se u Lajkovcu pokraj Kolubare, nedaleko od Jolića vodenice.
Tradicionalni ,,Hajdučki sastanak’’ održava se na Rtnju, a sastanku prisustvuju savremeni hajduci  i jataci iz Lajkovca, Žavljaka, Podgorice, iz Šapca je stiglo Zadužbinarsko društvo ,,Prvi srpski ustanak Mišar’’. U ambijentu turističkog kompleksa Milenium na Rtnju, toga dana nosi se narodna nošnja, sa hajdučkim simbolima i oružjem iz XIX veka, a na trpezi se nalaze tradicionalna srpska jela koja su za ovu priliku pripremile žene iz Boljevca.
Završna ceremonija ,,Hajdučkog sastanka’’ održava se u Podgori kod Žabljaka pod Durmitorom, gde se  Lajkovački hajduci dočekuju sa počasnim plotunom ispaljenim iz trešnjevog topa. Durmitorskim obroncima odlezaju zvuci gusala, stihovi savremenih crnogorskih pesnika i tradicionalne zdravice predstavnika drobnjačkog plemena. Ovaj program je posvećen hajdučkom barjaktaru Limu Srdanoviću, zameniku harambaše Baja Pivljanina, koji je poginuo u boju protiv Turaka na Javorku.

Mesto održavanja:
Lajkovac

Vreme održavanja:
April

Share