Dečji vaskršnji sabor

Etno manifestacija

Pošaljite nam komentar

Svake godine međunarodna smotra se održava drugog i trećeg dana Vaskrsa, a prethodi joj je likovni, literarni, filmski i dramski konkurs koji se raspisuje za područje Republike Srbije u Prosvetnom pregledu, a za zemlje iz regiona putem Interneta. Ministarstvo prosvete Republike Srbije je u Kalendar smotri i takmičenja 2007-2008. školske godine uvrstilo je 27 takmičenja, a među njima i Dečji vaskršnji sabor kao jedinstvenu smotru koja je jedina suštinski zasnovana na očuvanju naodne tradicije i običaja predaka i kao takva zaslužuje podršku šire javnosti.

Smotra dečjeg stvaralaštva „Dečji vaskršnji sabor“ nastala je u proleće 2005. godine iz potrebe da se zaustavi ili barem uspori odumiranje pojedinih delova tradicionalne kulture i njihov nestanak iz svakodnevnog života. Opšti cilj ove smotre je druženje dece osnovnoškolskog uzrasta u cilju razmene saznajnih iskustava ruralne i urbane sredine, kao i negovanje narodne tradicije i očuvanje običaja naših predaka.

Manifestacija Dečji vaskršnji sabor podrazumeva dvodnevno druženje učenika iz Srbije i zemalja iz okruženja (Makedonija, Crna Gora, Austrija, Nemačka, Republika Srpska, Francuska, Republika Hrvatska.

Mesto održavanja:
Mionica (Banja Vrujci)

Vreme održavanja:
april

Sajt

Share