Дечји васкршњи сабор

Етно манифестација

Пошаљите нам коментар

Сваке године међународна смотра се одржава другог и трећег дана Васкрса, а претходи јој је ликовни, литерарни, филмски и драмски конкурс који се расписује за подручје Републике Србије у Просветном прегледу, а за земље из региона путем Интернета. Министарство просвете Републике Србије је у Календар смотри и такмичења 2007-2008. школске године уврстило је 27 такмичења, а међу њима и Дечји васкршњи сабор као јединствену смотру која је једина суштински заснована на очувању наодне традиције и обичаја предака и као таква заслужује подршку шире јавности.

Смотра дечјег стваралаштва „Дечји васкршњи сабор“ настала је у пролеће 2005. године из потребе да се заустави или барем успори одумирање појединих делова традиционалне културе и њихов нестанак из свакодневног живота. Општи циљ ове смотре је дружење деце основношколског узраста у циљу размене сазнајних искустава руралне и урбане средине, као и неговање народне традиције и очување обичаја наших предака.

Манифестација Дечји васкршњи сабор подразумева дводневно дружење ученика из Србије и земаља из окружења (Македонија, Црна Гора, Аустрија, Немачка, Република Српска, Француска, Република Хрватска.

Место одржавања:
Мионица (Бања Врујци)

Време одржавања:
април

Сајт

Share