Čobanski dani

Etno manifestacija

Pošaljite nam komentar

Svake godine, u prvoj polovini jula, na Pavlovdan, na visoravni Gradu iznad Kosjerića, održava se turistička manifestacija “Čobanski dani”. Tako je bilo ranije, dok se poslednjih nekoliko godina održava u samom gradu Kosjeriću.

Osim zabavno-trgovačkog karaktera, koji po svemu podseća na tradicionalna narodna okupljanja proteklih vremena, ova manifestacija ima i veoma osmišljen sadržaj. Obuhvata izvođenje narodnih pesama i igara, izložbu radova domaće radinosti , izbor najlepše čobanice, izložbu poljoprivredne mehanizacije, takmičenje u spremanju narodnih jela kosjerskog kraja, nastupe poznatih estradnih umetnika i sportsko-rekreativni program.

U sportskom delu, žitelji ovoga kraja takmiče se u različitim disciplinama. Današnja mladež takmiči se u skoku u dalj, rvanju “u kosti”, bučenju klipka, bacanju kamena s ramena, penjanju uz drvo, navlačenju kanapa.

Računa se da, za nekoliko dana, koliko traje ova manifestacija, celu priredbu poseti oko sto hiljada ljudi. Pojedini od njih, naročito oni mlađi, dođu i provode se na brdu Grad za sve vreme manifestacije, uživajući u čistom vazduhu, dobroj hrani, zabavi svake vrste i susretima sa znamenitim ljudima ovoga kraja. Mesto ove smotre udaljeno je oko 7 km od grada, dokle je organizovan redovan i čest prevoz.

Vrh Grada je brdska zaravan, odakle puca vidik na “sve četiri strane sveta”. Priredba traje 3-5 dana i održava se neprekidno od 1980. godine. Ušla je i u zvanični klendar turističkih priredbi u Republici Srbiji.

A sve svetkovine i obredi se odvijaju u kosjerskoj crkvi. Za Badnji dan se organizuje povorka po gradu, a zatim svečano paljenje Badnjaka u crkvenom dvorištu, uz kuvanu rakiju i pesmu.

Mesto održavanja:
Kosjerić

Vreme održavanja:
Jul

Share