Чобански дани

Етно манифестација

Пошаљите нам коментар

Сваке године, у првој половини јула, на Павловдан, на висоравни Граду изнад Косјерића, одржава се туристичка манифестација “Чобански дани”. Тако је било раније, док се последњих неколико година одржава у самом граду Косјерићу.

Осим забавно-трговачког карактера, који по свему подсећа на традиционална народна окупљања протеклих времена, ова манифестација има и веома осмишљен садржај. Обухвата извођење народних песама и игара, изложбу радова домаће радиности , избор најлепше чобанице, изложбу пољопривредне механизације, такмичење у спремању народних јела косјерског краја, наступе познатих естрадних уметника и спортско-рекреативни програм.

У спортском делу, житељи овога краја такмиче се у различитим дисциплинама. Данашња младеж такмичи се у скоку у даљ, рвању “у кости”, бучењу клипка, бацању камена с рамена, пењању уз дрво, навлачењу канапа.

Рачуна се да, за неколико дана, колико траје ова манифестација, целу приредбу посети око сто хиљада људи. Поједини од њих, нарочито они млађи, дођу и проводе се на брду Град за све време манифестације, уживајући у чистом ваздуху, доброј храни, забави сваке врсте и сусретима са знаменитим људима овога краја. Место ове смотре удаљено је око 7 км од града, докле је организован редован и чест превоз.

Врх Града је брдска зараван, одакле пуца видик на “све четири стране света”. Приредба траје 3-5 дана и одржава се непрекидно од 1980. године. Ушла је и у званични клендар туристичких приредби у Републици Србији.

А све светковине и обреди се одвијају у косјерској цркви. За Бадњи дан се организује поворка по граду, а затим свечано паљење Бадњака у црквеном дворишту, уз кувану ракију и песму.

Место одржавања:
Косјерић

Време одржавања:
Јул

Share