Бој на Дубљу

Етно манифестација

Пошаљите нам коментар

У другој половини јула, сваке године одржава се традиционална манифестација “Бој на Дубљу” која траје два дана. Првог дана одржава се такмичење младих у хајдучком надметању и култирно уметнички пограм. Другог дана одржава се такмичење одраслих, а култирно уметнички програм подразумева представљање првих ансамбала, певачких група, као и представа. Оба дана одржава се изложба слика Мачванских сликара. Иначе Дубље је друго по величини село у Мачви, а познато је и по томе што су тамо у истој спомен костурници сахрањени и српски и аустроугарски војници погинули у Првом Светском Рату.
Велика битка српских устаника против турске војске, пре 196 година, одиграла се у мачванском селу Дубље, у ком се налази и спомен-костурница погинулим борцима. Мачвани већ тринаесту годину за редом обележавају овај датум, сећајући се свих јунака који су положили свој живот за велику победу српске војске у боју на Дубљу.
Сваке године, поред културно-уметничких друштава, допринос манифестацији дају и мачвански сликари и вајари на тродневној сликарској колонији у порти дубљанске цркве.
У традиционалном надметању за Војводу Дубљанског такмиче се млади момци, а титулу је протеклих година више пута за редом заслужено освајао Станко Јеротић из Дубља.
Уз богат забавни програм прослава је, пред бројном публиком, трајала до после поноћи.

Време одржавања:
Јул

Место одржавања:
Богатић
Сајт

Share