Boj na Dublju

Etno manifestacija

Pošaljite nam komentar

U drugoj polovini jula, svake godine održava se tradicionalna manifestacija “Boj na Dublju” koja traje dva dana. Prvog dana održava se takmičenje mladih u hajdučkom nadmetanju i kultirno umetnički pogram. Drugog dana održava se takmičenje odraslih, a kultirno umetnički program podrazumeva predstavljanje prvih ansambala, pevačkih grupa, kao i predstava. Oba dana održava se izložba slika Mačvanskih slikara. Inače Dublje je drugo po veličini selo u Mačvi, a poznato je i po tome što su tamo u istoj spomen kosturnici sahranjeni i srpski i austrougarski vojnici poginuli u Prvom Svetskom Ratu.
Velika bitka srpskih ustanika protiv turske vojske, pre 196 godina, odigrala se u mačvanskom selu Dublje, u kom se nalazi i spomen-kosturnica poginulim borcima. Mačvani već trinaestu godinu za redom obeležavaju ovaj datum, sećajući se svih junaka koji su položili svoj život za veliku pobedu srpske vojske u boju na Dublju.
Svake godine, pored kulturno-umetničkih društava, doprinos manifestaciji daju i mačvanski slikari i vajari na trodnevnoj slikarskoj koloniji u porti dubljanske crkve.
U tradicionalnom nadmetanju za Vojvodu Dubljanskog takmiče se mladi momci, a titulu je proteklih godina više puta za redom zasluženo osvajao Stanko Jerotić iz Dublja.
Uz bogat zabavni program proslava je, pred brojnom publikom, trajala do posle ponoći.

Vreme održavanja:
Jul

Mesto održavanja:
Bogatić
Sajt

Share